- Ξεκινήστε από τα δύσκολα. Όσο έχετε "καθαρό μυαλό" ξεκινήστε από τα πιο δύσκολα μαθήματα, αυτά που απαιτούν αποστήθιση ή σας φαίνονται ανιαρά.
- Διάβασμα το πρωί ή το βράδυ; Οι πρωινές ώρες ενδείκνυνται για τη μελέτη θεωρητικών μαθημάτων, ενώ αν προτιμάτε τη μελέτη το βράδυ, αφιερώστε την στην επίλυση ασκήσεων. Μπορείτε να κάνετε εναλλαγή μαθημάτων, όχι όμως σε λιγότερο από δύο ώρες.
- "Φωτογραφίστε το κεφάλαιο". Προσέξτε τους τίτλους, τις επικεφαλίδες, τα σχήματα, τους πίνακες, τις εικόνες και ό,τι άλλο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να επαναφέρετε στη μνήμη σας το περιεχόμενό του. Μπορείτε να τα συνδυάσετε με όσα ήδη γνωρίζετε;
- Ξεκινήστε από τα βασικά και αφήστε τις λεπτομέρειες για το τέλος. Ξεκινήστε από τις βασικές έννοιες, τις λέξεις-κλειδιά, υπογραμμίστε, βάλτε πλαγιότιτλους και κρατήστε σημειώσεις. Κολλήστε χαρτάκια, είτε στο βιβλίο είτε στον τοίχο του δωματίου σας, ώστε να "εξοικειώνεστε" με όσα σας δυσκολεύουν. Όταν τα κατανοήσετε προχωρήστε στις λεπτομέρειες, τις οποίες θα εμπεδώσετε με συχνές επαναλήψεις.
- Κουραστήκατε; Κάντε μικρά διαλείμματα. Σταματήστε το διάβασμα για λίγο και ασχοληθείτε με κάτι πιο ευχάριστο - όχι να δείτε τηλεόραση. Αλλάξτε δωμάτιο, φάτε κάτι ή ξαπλώστε και μόλις ηρεμήσετε επιστρέφετε στη μελέτη.
- Διακοσμήστε το δωμάτιό σας, έτσι ώστε να κάνει το διάβασμά σας ευχάριστο. Προσέξτε το φωτισμό και αποφεύγετε να πετάτε βιβλία, τετράδια και σημειώσεις εδώ κι εκεί, γιατί θα πελαγώσετε και μόνο που τα βλέπετε! Τακτοποιήστε τα σε σημείο όπου θα μπορείτε να τα βρίσκετε εύκολα, όταν τα χρειάζεστε.
Μη συγκρίνετε πόσες ώρες διαβάζει ο ένας και πόσες ο άλλος.
Ο καθένας έχει τους ρυθμούς του.
Κλείστε τ΄αυτιά σας και φτιάξτε το δικό σας σύστημα μελέτης!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου