Μόλις έχετε αποφοιτήσει, κρατάτε στα χέρια σας το πολυπόθητο πτυχίο και είστε έτοιμοι να εισέλθετε στον επαγγελματικό στίβο... Ως φυσικό επακόλουθο γεννάται το ερώτημα "και τώρα που θα βρώ δουλειά;"
- Προσδιορίστε με τι ακριβώς θέλετε να ασχοληθείτε. Κατά τη διάρκεια των σπουδών σας είναι εύλογο να έχετε αναθεωρήσει πολλά ενδιαφέροντα και εργασιακές αξίες. Για παράδειγμα , θέλετε μια εργασία που να σας προσφέρει χρήματα, ασφάλεια, ελεύθερο χρόνο, προσφορά σε συνανθρώπους ή ταξίδια; Θέλετε να εργάζεστε μόνος σας ή να έχετε συνεργάτες; Σε ιδιωτικό, δημόσιο τομέα ή να ανοίξετε δική σας επιχείρηση; Παράλληλα, αξιολογήστε τον εαυτό σας : ποια είναι τα δυνατά στοιχεία της προσωπικότητάς σας; Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα θα σας βοηθήσουν να καταστρώσετε ένα σχέδιο δράσης.
- Κάντε μια μικρή έρευνα γύρω από το επάγγελμα που σας ενδιαφέρει. Ποιες είναι οι απαιτήσεις (γνώσεις, προσωπικότητα, εμπειρία, ρόλος, υπευθυνότητες), ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, υπάρχει προσφορά εργασίας στο συγκεκριμένο κλάδο; Υποβάλλετε, λοιπόν, ερωτήσεις σε άτομα που ασκούν το επάγγελμα, ανατρέξτε σε ιστοσελίδες εταιρειών και διαβάστε αντίστοιχα άρθρα.
- Δικτυωθείτε. Κοινοποιείστε το ενδιαφέρον σας για δουλειά σε γνωστούς και φίλους οι οποίοι μπορεί να προέρχονται μέσα από την οικογένεια, τις κοινωνικές ή και τις επαγγελματικές δραστηριότητες. Το περιβάλλον σας πρέπει να γνωρίζει οτι είστε σε διαδικασία αναζήτησης εργασίας.
- Οργανώστε το φάκελο υποψηφιότητας. Περιλαμβάνει τη συνοδευτική επιστολή και το βιογραφικό σημείωμα. Αποτελεί ουσιώδες μέρος της διαδικασίας καθώς η πρώτη εικόνα που θα σχηματίσει ο εργοδότης εξαρτάται απο αυτόν!
Η αναζήτηση εργασίας συνήθως είναι μια χρονοβόρα διαδικασία.
Σε καμία περίπτωση δεν πελαγώνουμε και τα παρατάμε, απλά....
αναδιοργανώνουμε το σχέδιο δράσης,
επαναπροσδιορίζουμε στόχους και ενέργειες,
αξιοποιούμε τις εμπειρίες που αποκομίζουμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου