"Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα..."

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα του Θεάτρου στην Εκπαίδευση

Από το 2008 η 27η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA) ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση. 

Η παιδευτική αξία του θεάτρου είναι ήδη γνωστή από την αρχαία Ελλάδα. Οι Αθηναίοι περνούσαν όλη τους την ημέρα στο θέατρο, καθώς θεωρούσαν ότι μετά την ολοκλήρωση της παράστασης έρχεται η κάθαρση, ανακουφίζονται, λυτρώνονται ψυχικά, γίνονται ανώτεροι και ελεύθεροι άνθρωποι. 

Σήμερα, η "Θεατρική Αγωγή" διδάσκεται στην Ε' και στη ΣΤ' τάξη του Δημοτικού. Σύμφωνα με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο πρόκειται για ένα μάθημα βιωματικού χαρακτήρα, με κύριο στόχο την καλλιέργεια της έκφρασης του παιδιού και την εξοικείωσή του με τη θεατρική πράξη. 

Τα οφέλη του θεατρικού παιχνιδιού πολλαπλά. Μέσα από το "παιχνίδι ρόλων" προωθείται η αρχή της αυτενέργειας του μαθητή, η βιωματική και η συνεργατική μάθηση. Επιπλέον, καλλιεργούνται οι αντιληπτικές ικανότητες των μαθητών και η γλωσσική τους έκφραση.  Το σπουδαιότερο, δίνει κίνητρα σε μαθητές με αποκλίνουσα συμπεριφορά και με χαμηλές επιδόσεις.  

Τα φιλολογικά μαθήματα προσφέρονται αποτελούν γόνιμο έδαφος για το θεατρικό παιχνίδι. Στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών οι μαθητές μπορούν να υποδυθούν τους ήρωες, ακόμα και να ανεβάσουν μια θεατρική παράσταση. Επίσης, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας πολλαπλές δραστηριότητες διερευνητικής μάθησης καλούν τους μαθητές να υποδυθούν ρόλους "καθημερινών" ηρώων. 

Η βιωματική μάθηση που συνάδει με το θεατρικό παιχνίδι δεν καλλιεργείται μόνο στα πλαίσια του επίσημου αναλυτικού προγράμματος. Το σχολικό βιβλίο αποτελεί υποστηρικτικό υλικό και ο ρόλος του δασκάλου είναι κατευθυντικός και συμβουλευτικός. Το μάθημα αυτό είναι "μάθημα ζωής" και δεν χρειάζεται βαθμούς, διαγωνίσματα και γραπτές εξετάσεις.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: