"Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα..."

Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2013

Γιατί ο σύγχρονος άνθρωπος δεν είναι ευτυχισμένος;

     Όλοι ψάχνουμε στη ζωή μας την ευτυχία, αλλά σπάνια τη βρίσκουμε. Αφιερώνουμε άπειρες ώρες της ζωής μας ψάχνοντας για τη σωστή δουλειά ή για να έχουμε δίπλα μας τον σωστό άνθρωπο. Δυστυχώς, όμως, κάπου σε αυτό το μεγάλο ταξίδι χάσαμε το δρόμο, με αποτέλεσμα ο σύγρονος άνθρωπος να μην είναι ευτυχισμένος.
    Αρχικά, οι άνθρωποι της εποχής αυτής ξέρουν ότι ο πλούτος και τα χρήματα δε φέρνουν την ευτυχία. Παρ' όλα αυτά, πολλοί μεθούν από την απόλαυση που νιώθουν όταν ξοδεύουν χρήματα και εθίζονται. Βασίζονται απόλυτα στα υλικά αγαθά αντί για τα πνευματικά με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε πρωτόγονα πλάσματα που το μόνο που θέλουν είναι να πλουτήσουν. 
    Η ανθρωπιά αρχίζει σιγά σιγά να εξαφανίζεται κι έτσι οι άνθρωποι μετατρέπονται σε μηχανές κέρδους. Δεν ενδιαφέρονται τι συνέπειες έχουν οι πράξεις τους στους άλλους, αρκεί αυτοί να έχουν κέρδος. Το χρήμα και ο πλούτος δε φέρνουν ευτυχία αλλά βία. Είναι γνωστό ότι είναι η νούμερο ένα αιτία πολέμων σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. 
   Το χειρότερο κομμάτι, όμως, είναι ότι οι νέοι επηρεάζονται. Είναι δυστυχώς ένα από τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, αφού ακόμα προσπαθούν να καταλάβουν ποιοι είναι πραγματικά. Έτσι, όταν αρχίζουν να χρησιμοποιούν το χρήμα, αρχικά βιώνουν μόνο τις θετικές επιδράσεις, όπως είναι η δυνατότητα για καλύτερες σπουδές και η αίσθηση αυτοπεποίθησης που έχουν λόγω των χρημάτων.
     Δυστυχώς, όμως, τα χρήματα τελειώνουν λόγω του άκρατου καταναλωτισμού και υλισμού, με αποτέλεσμα κάποιος στην προσπάθειά του να τα διατηρήσει να ωθείται σε εγκληματικές ενέργειες. Κι ακόμα, άμα αποκτήσει περισσότερα χρήματα, να τα σπαταλά σε νόθη ψυχαγωγία, διότι δεν έχει την αίσθηση της αξίας του χρήματος, αφού δεν εργάζεται για να τα αποκτήσει.
     Αυτά τα μικρά "πράσινα πραγματάκια" παίρνουν την αξία τους από εμάς. Γι' αυτό δεν μπορούμε να αφήσουμε τα αντικείμενα να κουμαντάρουν τη ζωή μας. Πρέπει να υψώσουμε το ανάστημά μας αντί να θεοποιούμε το χρήμα. Γιατί, όσα καλά και να έχει, πάντα θα ακολουθούν άλλες τόσες άσχημες συνέπειες!
          
Mαίρη Ασημάκη
Μαθήτρια Α' Λυκείου
    

Δεν υπάρχουν σχόλια: