"Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα..."

Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015

Μελλοντικοί δημοσιογράφοι...

   Zούμε σε μια κοινωνία η οποία έχει πάρα  πολλά  στερεότυπα και προκαταλήψεις. Ένα από αυτά είναι να εργάζεσαι ως δημοσιογράφος. Πολλοί άνθρωποι καθημερινά ασκούν κριτική στους δημοσιογράφους και τους αποκαλούν «τσιράκια» των κομμάτων και υποχείρια πολλών βουλευτών. Αλλά, σήμερα θα σας αποδείξω με ποιες προϋποθέσεις είναι προνόμιο να είσαι δημοσιογράφος.
   Αρχικά, το προνόμιο αυτό εξαρτάται από κάποιους απλούς κανόνες που χαρακτηρίζονται ως δημοσιογραφική δεοντολογία. Πρώτον, ένας καλός δημοσιογράφος θα πρέπει να διασταυρώνει τις ειδήσεις από έγκυρες πηγές για να μην υπάρξει λανθασμένη πληροφόρηση. Επίσης, κάτι πολύ σημαντικό είναι η συνείδηση ευθύνης, δηλαδή ο άνθρωπος να αγωνίζεται όσο περισσότερο μπορεί για να ασκεί λειτούργημα και όχι επάγγελμα.
   Ακόμα, ένας δημοσιογράφος είναι αναγκαίο να έχει σεβασμό απέναντι στις απόψεις των άλλων, αλλά και να μην παραβιάζει την ιδιωτική ζωή του καθενός. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να είναι αντικειμενικός, να μην συκοφαντεί τον κόσμο και να μην σπιλώνει υπολήψεις λόγω κάποιου μίσους ή κάποιας έχθρας.
   Επιπρόσθετα, πάνω από όλα ένας δημοσιογράφος πρέπει να είναι δίκαιος, αμερόληπτος, να αναγνωρίζει τα λάθη του και φυσικά να αποκαθιστά την αδικία, όταν αυτό είναι απαραίτητο. Τέλος, ο πιο σημαντικός κανόνας σε σχέση με τους παραπάνω είναι ο δημοσιογράφος να λειτουργεί σύμφωνα με το ασυμβίβαστο του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.
   Εν κατακλείδι, θα ήθελα να σας πω ότι είναι ένα δύσκολο και απαιτητικό επάγγελμα αλλά είναι στο χέρι σας κάθε φορά πριν φύγετε για ένα ρεπορτάζ να παίρνετε μαζί σας την αλήθεια, γιατί δυστυχώς υπάρχουν πολλοί που αμαυρώνουν τον κύκλο μας.
      Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας. Καληνύχτα !!!

 Γιώργος Σαρλάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: