"Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα..."

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Πρωταγωνιστές: "Από τα εφηβικά φιλιά...στις εκτρώσεις"

Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία που φέρουν τη χώρα μας πρώτη στην Ευρώπη σε εφηβικές εκτρώσεις, ο αριθμός των οποίων μάλιστα αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο.
Με βάση στοιχεία της Eurostat, το 22% των Ελληνίδων έχει κάνει τουλάχιστον μια έκτρωση, ενώ το 10% των γυναικών που υφίστανται τέτοιου είδους επεμβάσεις είναι μόλις εφηβικής ηλικίας.
Επίσης, από τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας προκύπτει ότι 40.000 εκτρώσεις τον χρόνο αποφασίζονται από κορίτσια ηλικίας κάτω των 18 ετών. Οι μισές από αυτές που προχώρησαν στην επέμβαση, μάλιστα, δεν ενημέρωσαν ούτε καν τη μητέρα τους.
Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κυμαίνεται στη χώρα μας και η χρήση των μέτρων αντισυλληπτικής προστασίας, ενώ το μάθημα τις σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης όχι μόνο δεν είναι υποχρεωτικό στα σχολεία, αλλά τείνει να εξελιχθεί και σε ταμπού.
Με το θέμα αυτό της εφηβικής σεξουαλικότητας και εκπαίδευσης ασχολείται η σημερινή εκπομπή του MEGA "Πρωταγωνιστές" με τον Σταύρο Θεοδωράκη (Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 23:30).
Στην εκπομπή μιλά μεταξύ άλλων ο γυναικολόγος παίδων Πάνος Χριστόπουλος, ο οποίος μιλά για τις διαστάσεις που έχουν λάβει οι εφηβικές εκτρώσεις στη χώρα μας και για τη στάση της κοινωνίας απέναντι στο φαινόμενο.
"Έχουμε περιστατικά 12 ετών. Απλά η κοινωνία δεν θέλει να τα φέρει στην επιφάνεια και κρύβει το πρόβλημα κάτω απ' το χαλί. Στις περιπτώσεις αυτές η έκτρωση φαίνεται να είναι μάλλον η μόνη λύση για να διορθωθεί αυτό... το 'λάθος' " λέει ο κ. Χριστόπουλος. Ο ίδιος, μάλιστα, δηλώνει ότι κάνει εκπαιδευτικές ομιλίες στα σχολεία και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, οι οποίοι συχνά αντιτίθενται!
"Νομίζουν ότι αν δεν αναφερθούν ποτέ, δεν θα έρθει αυτή η στιγμή. Δε θα έρθει αυτό το πρόβλημα. Όμως, ζούμε στην κοινωνία του Ίντερνετ, το παιδί έχει χιλιάδες πληροφορίες μπροστά του... Σε μια εποχή στην οποία έχει μελετηθεί κι έχει αποδειχθεί ότι ένας έφηβος ο οποίος περνάει καθημερινά 4 ώρες στην τηλεόραση, στο σύνολο μιας χρονιάς δέχεται μερικές χιλιάδες σεξουαλικά ερεθίσματα. Άρα πως θα το προστατέψουμε το παιδί χωρίς πληροφορία;" επισημαίνει ο γιατρός.
Στην εκπομπή "Πρωταγωνιστές" μιλούν ακόμη οι ψυχίατροι Θάνος Ασκητής και Κώστας Γκοτζαμάνης, συγγραφείς των βιβλίων σεξουαλικής αγωγής για το Δημοτικό και το Λύκειο αντιστοίχως, οι οποίοι αφηγούνται την περιπέτεια των βιβλίων τους που τυπώθηκαν αλλά δεν κυκλοφόρησαν.
Τις δικές του θέσεις αναπτύσσει ένας ιερωμένος, ο πατέρας Σαράντης, εφημέριος του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμαρουσίου, που εξηγεί γιατί πρωτοστάτησε στον αγώνα κατά των βιβλίων σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.
Την προσωπική της ιστορία αφηγείται στους "Πρωταγωνιστές" και η Αριάννα, ένα κορίτσι 18 ετών, η οποία μιλά για την έκτρωση που έκανε στα 16 της. 
 
 Παρακολουθείστε την εκπομπή εδώ 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: