"Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα..."

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Δύο μήνες πριν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις ... oργανώνω το διάβασμά μου!


Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε η διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαϊου. 
Καθώς πλησιάζει ο καιρός, οι μαθητές εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη της πολυπόθητης εισαγωγής τους στα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις είναι μια ιδιαίτερα ψυχοφθόρα διαδικασία, η οποία γεννά μια πληθώρα συναισθημάτων και αντιδράσεων. Άγχος, αγωνία, ευερεθιστότητα, εκρήξεις θυμού, δυσκολία συγκέντρωσης, διάσπαση προσοχής. Ο βαθμός και η ένταση εκδήλωσής τους καθοδηγούνται κυρίως από το φόβο της αποτυχίας, αλλά και από το φόβο της διάψευσης των γονεϊκών προσδοκιών.
Εάν είσαι υποψήφιος καλό είναι να διατηρείς την ψυχραιμία σου και να μη λησμονείς πως οι δύο μήνες προετοιμασίας που απομένουν είναι βαρύνουσας σημασίας. Γι' αυτό:
  • Φτιάξε ένα οργανόγραμμα επαναλήψεων. Θέσε ρεαλιστικούς στόχους, ώστε στο τέλος κάθε εβδομάδας να έχεις καλύψει ένα συγκεκριμένο μέρος της ύλης.
  • Θέσε προτεραιότητες. Ποια κενά έχεις αφήσει και πρέπει να καλυφθούν; Ποια μαθήματα έχουν συντελεστή βαρύτητας; Σε ποια μαθηματα μπορείς να χτυπήσεις υψηλή βαθμολογία;
  • Επικεντρώσου σε ένα γνωστικό αντικείμενο τη φορά, ώστε να κάνεις ουσιώδες διάβασμα και όχι "πασάλειμμα" σε όλα.
  • Δώσε έμφαση στη διαχείριση του χρόνου. Συγκεκριμένα εξασκήσου με θέματα προηγούμενων ετών και διαγωνίσματα προσομοίωσης. Μπορείς να τα ολοκληρώσεις μέσα σε τρεις ώρες;
  • Αντάλλαξε απόψεις για τις απορίες σου με τους συμμαθητές σου, διάβασε και κάνε επαναλήψεις μαζί τους, ώστε να ελέγξεις το επίπεδό σου. Μη διστάσεις να κάνεις αυτοαξιολόγηση.     

Ως οδηγό σου να έχεις το αρχαίο ρητό 
"η επανάληψις εστί μήτηρ πάσης μαθήσεως"
Έτσι θα κατορθώσεις να "νικήσεις" την ατέλειωτη ύλη!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: