"Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα..."

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Είσαι μαθητής; Διερεύνησε τα "επαγγελματικά σου θέλω" μέσα από την καλοκαιρινή εργασία!

Το σχολείο μόλις τελείωσε κι εσύ πριν προλάβεις καλά καλά να απαλλαγείς από το φόρτο των εξετάσεων αναλαμβάνεις το πόστο εργασίας. Στην αρχή δυσανασχετείς, καθώς  περιορίζεται ακόμα και αυτούς τους λίγους μήνες ξεγνοιασιάς ο ελεύθερος χρόνος σου. Δεν μπορείς να ακολουθήσεις τους φίλους σου σε όλες τις εξόδους και εξορμήσεις τους. Στην πραγματικότητα, όμως, χτίζεις το μέλλον σου! Οπουδήποτε κι αν απασχολείσαι, είτε αυτό είναι η οικογενειακή επιχείρηση είτε η καφετέρια του χωριού σου, κατακτάς ένα "διαβατήριο ζωης"!
Καταρχάς, αποκτάς επίγνωση των προσωπικών σου χαρακτηριστικών. Αναγνωρίζεις έμπρακτα τα δυνατά σου σημεία και κατασταλλάζεις στο τι σου αρέσει να κάνεις, σε τι πραγματικά σε ελκύει, ενώ ταυτόχρονα απορρίπτεις και ό,τι δε σου αρέσει. Επιπλέον, διερευνάς το τι θα ήθελες από την εργασία σου. Για παράδειγμα σημαντικό για εσένα είναι να δημιουργείς; Να είσαι ανεξάρτητος και να αναλαμβάνεις εσύ πρωτοβουλίες; Να εργάζεσαι με άλλους ή μόνος σου; Να διεκπεραιώνεις γρήγηρα την εργασία σου και να έχεις άπλετο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή σου;

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός οτι βρίσκεσαι σ' ενα συγκεκριμένο εργασιακό περιβάλλον. Σε αυτό μαθαίνεις πως όταν εργάζεσαι καλείσαι να πειθαρχείς σ' ένα συγκεκριμένο ωράριο και να σέβεσαι τους κανόνες της συνεργασίας. Ταυτόχρονα, ζεις από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που συναντώνται στο συγκεκριμένο επάγγελμα, αλλά και στην εργασία γενικότερα.  Θα σε ενδιέφερε, λοιπόν, να ακολουθήσεις αυτόν τον επαγγελματικό κλάδο; Είσαι ικανός να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις του; Τέλος, έχεις στα χέρια σου τις πρώτες σου αποδοχές, το χαρτηλίκι σου, το οποίο σου προσδίδει ανεξαρτησία και αυτοπεποίθηση.

Το πρωταρχικό κίνητρο της καλοκαιρινής απασχόλησης είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα χρήματα. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Η υπευθυνότητα, ο σεβασμός, η αυτοσυγκράτηση, η ανεξαρτησία, η συνεργασία, η υπομονή, η αυτενέργεια που θα καταφέρεις να επιδείξεις  αποτελούν οιωνό για τη μελλοντική επαγγελματική επιτυχία. Η πείρα που θα απκτήσεις αποτελεί σπουδαίο αρωγό για το μέλλον!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: