"Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα..."

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Οι γονείς ως συναισθηματικοί μέντορες των παιδιών

Η καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης κρίνεται απαραίτητη για τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού καθώς επίσης και τη συνακόλουθη μετατροπή των γονέων σε συναισθηματικούς μέντορες. Για το λόγο αυτό, για να συμβούν τα παραπάνω, οι γονείς καλό είναι να:
F   Έχουν επίγνωση των συναισθημάτων των παιδιών τους.
F   Βλέπουν το συναίσθημα ως μια ευκαιρία για οικειότητα και διδασκαλία.
F   Ακούν προσεκτικά, να δείχνουν ενσυναίσθηση και να αναγνωρίζουν τα αρνητικά συναισθήματα του παιδιού, όχι με επικριτική διάθεση και σαρκασμό.
F   Βοηθούν το παιδί να κατονομάσει τα συναισθήματά του, όποια και αν είναι αυτά.
F   Θέτουν όρια και να εξετάζουν κάποιες στρατηγικές για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Η τήρηση αυτών των τακτικών βοηθά τους γονείς να διδάξουν στα παιδιά να αναγνωρίζουν αρχικά τα συναισθήματά τους και κατόπιν να είναι σε θέση να τα διαχειριστούν. Η αναγνώρισή τους είναι πολύ βασική, διότι έτσι μπορούν να κατανοούν την κατάσταση και στη συνέχεια να βρίσκουν λύσεις για ό,τι συμβαίνει. Ακόμη και τα αρνητικά συναισθήματα θα μπορέσουν να τα αντιμετωπίσουν και να τα χειριστούν καλύτερα, αν πρώτα απ΄ όλα τα αναγνωρίσουν. 

Είναι απόλυτα κατανοητό ότι θα πρέπει όλοι οι γονείς να γίνουν σωστοί συναισθηματικοί μέντορες γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να επεξεργαστούν αρτιότερα τα συναισθήματά τους.

Ας μην ξεχνάμε ότι συναισθηματικά υγιή παιδιά σημαίνει και συναισθηματικά υγιείς ενήλικες και συνακόλουθα συναισθηματικά υγιή μέλη του κοινωνικού μας γίγνεσθαι! 

Gootman, J., (2000). Η συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Αθήνα : Ελληνικά Γράμματα


Δεν υπάρχουν σχόλια: