"Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα..."

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Σπουδάζω ... "Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός"

Το τμήμα "Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών" λειτουργεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου δηλώνεται από το 4ο επιστημονικό πεδίο.
Πληροφορίες για τη φοίτηση, τις προπτυχιακές, αλλά και τις μεταπτυχιακές σπουδές μπορεί να λάβει κανείς από τον Οδηγό Σπουδών του Τμήματος, στη διεύθυνση http://www.naval.ntua.gr/
 
Ο ναυπηγός μηχανολόγος μηχανικός ασχολείται με την εκπόνηση της μελέτης και της σχεδίασης κάθε είδους πλωτών σκαφών και πλωτών κατασκευών (πορθμείων, πλωτών δεξαμενών), καθώς και με την επισκευή ή μετασκευή παλαιών σκαφών. Όταν το ναυπηγείο αναλαμβάνει την κατασκευή καινούργιου σκάφους, ο ναυπηγός μηχανολόγος μηχανικός, κάνει τη γενική σχεδίαση του σκάφους (μορφή, τύπος, εσωτερική διαίρεση, εξοπλισμός, αντοχή πλοίου). Υπολογίζει το βάρος και την ισχύ των μηχανών, το ωφέλιμο φορτίο, τους χώρους, τις αποθήκες, τις αναλογίες, το συνολικό κόστος κατασκευής του πλοίου. Κάνει τη σχεδίαση-χάραξη των διαφόρων τμημάτων του πλοίου και φροντίζει για τη σωστή εφαρμογή της μελέτης και του σχεδίου. Επιβλέπει την εγκατάσταση των μηχανών και των άλλων οργάνων του πλοίου και είναι υπεύθυνος για την ευστάθεια του σκάφους. Στην περίπτωση που ασχολείται με την ανακατασκευή ενός πλοίου, κάνει τη μελέτη και την επανασχεδίαση των διαφόρων τμημάτων του, ενώ στην περίπτωση της επισκευής πλοίου κάνει πάλι τη μελέτη και τη σχεδίαση του τμήματος που πρόκειται να επισκευασθεί. Επίσης, υπολογίζει τα υλικά, το κόστος και επιβλέπει την εργασία της κατασκευής των νέων τμημάτων που μπορεί να συναρμολογούνται στο πλοίο. Η ποιότητα του έργου του ναυπηγού εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία των πλοίων και σκαφών και την ασφαλή χρήση τους κατά τη μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων.
 
Επαγγελματικά, ο Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός έχει τις εξής δυνατότητες απασχόλησης στην Ελλάδα, αλλά και στο Εξωτερικό, γενικότερα.
1) Ναυπηγεία: μελετητής, επιβλέπων νέων κατασκευών ή επισκευών.
2) Ναυπηγικά γραφεία (μόνος του ή με συνεργάτες): μελετητής, επιβλέπων, πραγματογνώμων, αξιώσεις (claims), εκτιμήσεις.
3) Δημόσιος τομέας: Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (κυρίως Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων, Λιμενικό Σώμα, Εκπαίδευση), Πολεμικό Ναυτικό,Ερευνητικά Ινστιτούτα, Εταιρείες (π.χ. Δ.Ε.Η.).
4) Ναυτιλιακές εταιρείες: υπεύθυνος λειτουργίας και συντήρησης πλοίων, επιβλέπων νέων κατασκευών ή επισκευών, αξιώσεις (claims), εκτιμήσεις.
5) Νηογνώμονες: Τμήματα έγκρισης μελετών και σχεδίων, επιθεωρήσεις κ.λπ.
6) Τράπεζες, Ασφαλιστικές Εταιρείες.
7) Εταιρείες του Ευρύτερου Ναυτιλιακού Τομέα: π.χ. εταιρείες εμπορίας μηχανημάτων και συστημάτων εξοπλισμού πλοίων. Παροχή εξειδικευμένων τεχνικών υπηρεσιών υποστήριξης σε ναυτιλιακές εταιρείες, ναυπηγεία και ναυπηγικά γραφεία
8) Ακαδημαϊκή σταδιοδρομία: ΑΕΙ (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) και ΤΕΙ.
9) Βιομηχανία: ως Μηχανολόγος Μηχανικός.
 
Οι απόφοιτοι του Τμήματος εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (http://portal.tee.gr/portal/page/portal/TEE_HOME) από το οποίο παίρνουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μετά από εξετάσεις.Τρία χρόνια μετά τη λήψη της άδειας άσκησης επαγγέλματος μπορεί να υποβάλει αίτηση για το πτυχίο του εργολήπτη, ενώ τέσσερα χρόνια μετά τη λήψη της άδειας μπορεί να λάβει το πτυχίο μελετητή.

Όσον αφορά στις συνθήκες εργασίας καλούνται να εργαστούν και σε εξωτερικούς χώρους, όπως ναυπηγεία και λιμάνια. Επιπλέον, συχνά καλούνται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
 
Το επάγγελμα απαιτεί από τον επαγγελματία να διαθέτει υψηλό αίσθημα ευθύνης, καθώς από την καλή κατασκευή του έργου που επιμελείται, εξαρτάται η ομαλή και ασφαλής μεταφορά ανθρώπων και αγαθών. Ο ναυπηγός χρειάζεται να διαθέτει μεθοδικότητα, δημιουργική φαντασία και συνέπεια, καλές γνώσεις μαθηματικών και σχεδίου. Στα προσόντα που απαιτούνται, περιλαμβάνονται επίσης, η μηχανική και υπολογιστική ικανότητα και η καλή αντίληψη του χώρου και των διαστάσεων. Επειδή η εργασία του γίνεται συνήθως ομαδικά, απαιτείται πνεύμα συνεργασίας και επικοινωνίας με τους συναδέλφους του. Ακόμη, εάν ο ναυπηγός αναλαμβάνει έργα μεγάλης κλίμακας, χρειάζονται διοικητικές ικανότητες για να οργανώσει και να διευθύνει το τεχνικό προσωπικό έτσι ώστε το έργο να ολοκληρωθεί με επιτυχία. 
  
Χρήσιμη Διεύθυνση: Σύλλογος Διπλωματούχων Ναυπηγών Μηχανικών Ελλάδας  http://www.navalarchitects.gr/  
 
 


6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Polu endiaferon arthro! Me dieukolune arketa kathws eimai apofoitos lukeiou kai psaxnw plirofories gia ta epaggelmata twn mixanikwn... euxaristw

Θεοδώρα Αναγνωστοπούλου είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ! Εύχομαι καλή επιτυχία ό,τι κι αν διαλέξεις στο τέλος!

Ανώνυμος είπε...

eimai ma8hths ths g lukeiou..xreiazetai na kaneis sxedio gia mporeis na to epile3eis...?polu kalo ar8ro..sugxarhtiria.

Θεοδώρα Αναγνωστοπούλου είπε...

Όχι δε χρειάζεται. Μπορείς να δεις στο σχετικό άρθρο (http://theodoranagnostopoulou.blogspot.gr/2011/02/blog-post_05.html) ποια τμήματα απαιτούν εξέταση σε ειδικό μάθημα. Καλή Επιτυχία!

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικο αρθρο και απο εμενα..εγω φετος εδωσα παν/ες ειχα ορισμενες ατυχιες και δεν περασα στο τμημα των ναυπηγων...ηθελα να ρωτησω αν μπω μηχανολογων μηχανικων γινεται μετα να γινω ναυπηγος???εχς ακουσει κατι για το 3 ε3αμηνο οτι διαλεγεις κατευθηνση...

Ανώνυμος είπε...

ginetai apo mixanologos mixanikos na kaneis metaptixiako sthn naupigiki kai na exeis to idio dipvma me tou naupigou mixanologou mixanikou? poli kaloarthro euxaristw gia ton xrono sas