"Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα..."

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Ο "θεσμός" του ... "αιώνιου" φοιτητή


 Όπως δημοσιεύθηκε στην ημερήσια  εφημερίδα "Έθνος" σύμφωνα με πρόσφατα αποκαλυπτικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, από τους 596.000 φοιτητές των πανεπιστημίων και των τεχνολογικών ιδρυμάτων, οι 300.000 χαρακτηρίζονται μη ενεργοί, είτε γιατί έχουν εγκαταλείψει οριστικά τις σπουδές τους είτε γιατί έχουν καθυστερήσει σημαντικά να πάρουν το πτυχίο τους.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι την πρωτιά στους "αιώνιους" ή "μη ενεργούς" φοιτητές κατέχουν τα Τμήματα της Νομικής, τα Οικονομικά και τα Φυσικομαθηματικά, δηλαδή περιζήτητες σχολές, με υψηλές βάσεις εισαγωγής και συχνά στις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων.

Μήπως, λοιπόν, τα κριτήρια επιλογής των τμημάτων αυτών δεν είναι η πραγματική επιθυμία των μαθητών, αλλά το κύρος τους και οι γονεϊκές επιδράσεις; 



1 σχόλιο:

Ανδρονίκη Γάκη είπε...

Σαφώς, θα πρέπει να ληφθούν υπ΄ όψιν αυτοί οι δύο παράγοντες ως κριτήρια επιλογής σχολής, αλλά καλό είναι να σκεφτούμε και το βαθμό δυσκολίας κάποιων από αυτά τα τμήματα (π.χ. Νομική, Οικονομικό), αλλά και την απόσταστη από τον τόπο μόνιμης κατοικίας (π.χ.Θράκη). Επίσης, πολλοί φοιτητές εργάζονται, λόγω οικονομικής δυσπραγίας, παράλληλα με τις σπουδές τους, γεγονός που δυσχεραίνει και καθυστερεί την επιτυχή περάτωση των σπουδών τους σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Δυστυχώς, οι προσδοκίες των νέων πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ίσως και γιατί ως μαθητές δεν έχουν μια σαφή και ξεκάθαρη εικόνα του χώρου των επαγγελμάτων, των σχολών, αλλά και γιατί ακόμη δεν έχουν μπει στη διαδικασία να γνωρίσουν τον εαυτό τους, τα ταλέντα και τις κλίσεις τους. Έτσι, για να μη "χάσουν" κάποια υψηλόβαθμη σχολή, δηλώνουν ακόμη και σχολές που τις πιάνουν, αλλά δε γνωρίζουν τίποτα γι΄ αυτές. Για παράδειγμα, θεωρούν ότι θα είναι ωραίο να γίνουν νέοι επιτυχημένοι δικηγόροι που θα ρητορεύουν στο δικαστήριο, αλλά δεν ξέρουν πόσο δύσκολο είναι να περάσει κανείς τα μαθήματα στη Νομική.
Εν κατακλείδι, για να μην μακρηγορώ θα ήθελα να αναφέρω ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να διευρυθούν οι λόγοι που ωθούν τους φοιτητές στην εγκατάλειψη των σπουδών τους.