"Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα..."

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Οκτώβρης ... μήνας μετεγγραφών!

Για πρώτη χρονιά διεξήχθη η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων μετεγγραφών. Αυτή διήρκησε από τις 4 έως τις 20 Οκτωβρίου. Εν συνεχεία, το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι στις 25 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία ενημέρωσης φοιτητών και σπουδαστών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και σύντομων γραπτών μηνυμάτων αναφορικά με το τμήμα υποδοχής στο οποίο μετεγγράφονται. Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να προσκομίζουν τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά στις γραμματείες των τμημάτων υποδοχής εντός 10 ημερών από τη λήψη της ηλεκτρονικής ειδοποίησης. 

Ο Ερμής Ζαχαρόπουλος, ο οποίος πήρε μετεγγραφή στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κρίνει τη διαδικασία ως εξής: "Η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής ήταν πάρα πολύ χρήσιμη, αφού δεν χάσαμε πολύ χρόνο μέχρι να μάθουμε σε ποιό Πανεπιστήμιο περάσαμε. Βέβαια, δεν είχα τη δυνατότητα τον ένα μήνα που πέρασε να παρακολουθώ μαθήματα χωρίς να είμαι εγγεγραμμένος, γιατί δεν ήξερα σε ποιό από τα τέσσερα τμήματα αντιστοιχίας θα μετεγγραφόμουν. Η φόρμα είναι πολύ απλή στη συμπλήρωση, είχα αμέσως ενημέρωση μέσω sms, και όταν έκανα την αίτηση αλλά και όταν είχαν βγεί τα αποτελέσματα, δηλαδή δύο ημέρες πριν την τελική ημερομηνία. Επιπλέον, τυχόν απορίες που είχα απαντήθηκαν αμέσως από το "Γραφείο Αρωγής Χρηστών" του site, αλλά ήταν μόνο για τεχνικά θέματα χρήσης της ιστοσελίδας και όχι παραδείγματος χάριν για ερωτήσεις πάνω στα δικαιολογητικά της μετεγγραφής. Στο Υπουργείο έπαιρνα κάθε μέρα τηλέφωνο, αλλά δεν μου διευκρίνησε ποτέ κανείς εάν αρκούσε η φορολογική δήλωση για τον τόπο κατοικίας αντί για λογαριασμό ΟΤΕ ή εάν έπρεπε να πάρω τις αρχικές ληξιαρχικές πράξεις, καθώς κι εάν έπρεπε υποχρεωτικά να πάρω το πιστοποιητικό φοίτησης της αδερφής μου από τη σχολή της, το οποίο ενώ δε στοιχειοθετούσε δικαίωμα της μεττεγραφής μου αναφερόταν μέσα στα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Τα κενά του ενός μήνα στη σχολή είναι σημαντικά, αλλά πιστεύω εξαλείψιμα. Δεν πρέπει να είμαστε και αχάριστοι άλλωστε, αφού μέχρι πέρσυ, με το παλαιό σύστημα υποβολής των μετεγγραφών ξεκίναγες Δεκέμβρη, έχοντας χάσει ουσιαστικά ένα εξάμηνο!". 

Όσοι μαθητές σκοπεύετε να υποβάλλετε αίτηση μετεγγραφής, ακόμα κι αν είστε σίγουροι ότι τη δικαιούστε, είναι ανάγκη να είστε πολύ προσεχτικοί κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού σας δελτίου. Η φράση του Ερμή "δεν ήξερα σε ποιό από τα τέσσερα τμήματα αντιστοιχίας θα μετεγγραφόμουν" θίγει μια σημαντική παράμετρο: υπάρχουν τμήματα που ανταλλάσουν φοιτητές μόνο μεταξύ τους, καθώς και τμήματα που δεν έχουν αντιστοιχία! Επίσης, βαρύνουσα σημασία έχει η σειρά δήλωσης των σχολών. Όπως προσθέτει ο Ερμής "η μόνη δυσκολία κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου ήταν πως, εφόσον είχα σίγουρη τη μετεγγραφή, δεν έπρεπε να δηλώσω πρώτα όλες τις σχολές της Αθήνας". Εάν δηλώσετε πρώτα όλες τις σχολές των αντίστοιχων τμημάτων της Αθήνας, ουσιαστικά "ακυρώνετε" τη μετεγγραφή σας!



 

2 σχόλια:

Victor Kritakis είπε...

Μαλλον η συμπληρωση του μηχανογραφικου θα πρεπει να μπει και αυτη στις εξετασεις σαν ασκηση αλγεβρας στατιστικης και τριγωνομετριας.

Θεοδώρα Αναγνωστοπούλου είπε...

Πράγματι, η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου απαιτεί μια διαδικασία ώριμης σκέψης και διεργασίας,όπως απαιτείται και για την επίλυση του "4ου θέματος" των Μαθηματικών Κατεύθυνσης. Επιπλέον, όπως ο καθηγητής μαθηματικών καθοδηγεί και συμβουλεύει τους μαθητές, το ίδιο καλείται να κάνει και ο Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι, όταν ο μαθητής λύνει μια άσκηση πρέπει να καταλήξει "στο ίδιο αποτέλεσμα με όλους". Αντίθετα, όταν συμπληρώνει το μηχανογραφικό δελτίο, πρέπει να βρεί τη δική του, "προσωπική λύση", ανάλογα με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του.